Druga večer 9. Festivala klapske pisme u Posušju: Oželanda odnijela Posuški stećak, Galluna Buru

07. 08. 2023

Večeras je u Posušju održana druga, završna večer, 9. Festivala klapske pisme, na kojoj se pred mnogobrojnim ljubiteljima ovog glazbenog izričaja natjecalo 12 ženskih klapa: Zvizdan, Karmel, Puntape, Fjoret, Kajda, Mindula, Mirabela, Mir, Galluna, Oželanda, Orca, Filiae Croatiae.

Nažalost i ova večer se zbog, za kolovoz neobičnog vremena, održala u zatvorenom prostoru, no izvrsne natjecateljske izvedbe, odličan glazbeno-scenski nastup Alena Nižetića, kao i čvrsta uigrana voditeljska palica dvojca Silvije Karamatić i Joška Lokasa, zasigurno su zadovoljili očekivanja i najzahtjevnije publike u Posušju, kao i one  pred radijskim i tv prijemnicima diljem BiH i inozemstva.

Nakon nešto više od sat ipo vremena, koliko je trajao natjecateljski dio u kom su se klape predstavile s po dvije, uglavnom tradicionalne dalmatinske pjesme, žiri je imao težak zadatak izbora najbolje interpretacije. Prema njihovoj stručnoj ocjeni ove godine u Posušju najbolja je bila klapa Oželanda iz Zagreba. Statuu Posuški stećak i plaketu, uručio im je predsjednik Vlade ŽZH Predrag Čović.

2. mjesto pripalo je klapi Galluna iz susjednog Imotskog, a nagradu je uručio Ante Begić, načelnik općine Posušje, ujedno i domaćin ovog glazbenog događaja.   3. pak mjesto osvojila je klapa Orca iz Splita. Njima je nagradu dodijelio Zvonimir Širić, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša ŽZH.

Klapa Galluna odnijela je iz Posušja još jednu nagradu, onu publike. Osim simpatija publike, u Imotski će ponijeti i statuu Bure te plaketu koju im je uručio Ante Jukić, ispred tvrtke Atelijer Jukić, brončanog sponzora festivala.

Ovime se završio dvodnevni glazbeni gala događaj, Festival klapske pisme u Posušju, koji se ove godine održao pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog narodnog sabora BiH dr. Dragana Čovića, uz supokroviteljstvo Središnjeg ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Generalni sponzori festivala je Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i športa ŽZH, Federalno ministarstvo kulture i sporta i JP Elektroprivreda HZHB dd Mostar.

Na kraju navedimo kako se sljedeće godine organizira jubilarno 10. Izdanje festivala, za koje organizatori pripremaju poseban program. Stoga pozivaju sve ljubitelje klapske pisme, da već sada predbilježe u kalendaru prvi vikend u mjesecu kolovozu sljedeće godine, i rezerviraju ga vrhunski glazbeni spektakl u Posušju.

Skip to content