„DOMOVINSKI RAT I BRANITELJI SU TEMELJ I PUTOKAZ U KOJEM SMJERU MORAMO IĆI“

Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO HB jučer je u Posušju obilježila 25. obljetnicu osnutka.

Program proslave započeo je u prijepodnevnim satima polaganjem vijenaca kod spomenika Ludvigu Pavloviću u Studenim Vrilima.

Potom je u župi Bezgrešnog začeća BDM u Posušju upriličena sveta misa za poginule, nestale, umrle i žive branitelje.

Glavnim ulicama Posušja, nešto iza 12 sati je prodefilirao svečani mimohod sa zastavama, do spomen obilježja na Trgu branitelja u Posušju gdje su se sudionici svečanosti polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća prisjetili svih onih koji su život uklesali u slobodu hrvatskog naroda. Vijence su između ostalih položili predstavnici HNS-a, hrvatske komponente OSBIH, Županije Zapadnohercegovačke te načelnik općine Posušje Branko Bago zajedno s udrugama proisteklih iz Domovinskog rata s područja općine Posušje.

Intoniranjem himne hrvatskog naroda i minutom šutnje u 13:00 sati je započela svečana akademija. Nakon uvodnih pozdrava nazočnim uzvanicima, na njoj se prigodnim riječima prvo obratio načelnik Branko Bago. Osvrćući se na Domovinski rat rekao je sljedeće:„Obrambeni, ali posebno teški Domovinski rat i branitelji su bili temelj i putokaz u kojem je smjeru hrvatski narod u BiH išao devedesetih godina i kojem smjeru će nastaviti ići sve do toga dana kada ćemo konačno doći do apsolutne potpune slobode i ravnopravnosti kao konstitutivan narod u BiH.“

Potom je uslijedilo obraćanje predsjednika Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO-a HB gospodina Nikice Tomića koji je govorio o ulozi udruge pri zaštiti digniteta Domovinskog rata, skrbi za hrvatske branitelje, posebno kroz sudjelovanje na donošenju zakonskih rješenja.  

General bojnik Ilija Nakić s ponosom seprisjetio ratnog puta hrvatskih branitelja, ali i puka koji je goloruk prkosio tenkovskim kolonama. Također je kazao kako su se hrvati borili za BiH jednakopravnih naroda, konstitutivnih naroda, gdje će svaki narod imati svoju slobodu i dostojanstvo.

Na kraju svečane akademije je uslijedilo obraćanje predsjednika HNS-a dr. Dragana Čovića. Ovom prigodom rekao je sljedeće: „Ja sam siguran da je HZHB i HRHB učinila ono što nitko drugi u BiH nije učinio. Dala je puni jedan doprinos da mi damo mogućnost da i Republika Hrvatska osigura svoju neovisnost, svoju slobodu na povijesnim granicama, ili unutar povijesnih granica RH, a s druge strane očuvali smo ono što se moglo u realnim uvjetima očuvati u BiH kada je u pitanju hrvatski narod, pa ako hoćete i samu BiH. HRHB se do kraja ugradila u sadašnje tkivo nesavršeno uređene BiH. S te strane i ova obljetnica, ali i svaka druga neka bude poticaj, ne da se mi bavimo prošlošću, nego da na upravo one mlade ljude stalno skrećemo pozornost na iskušenja i žrtve.“

Govoreći o aktualnoj političkoj situaciji Čović je naveo da: „nikad nećemo dopustiti da konstitutivnost nestane kao nadkrovljujuća ustavno-pravna kategorija, niti ćemo dopustiti da omogućavamo izmjene bilo kojih akata a da ne ugradimo u njih do kraja jednakopravnost i legitimnost u predstavljanju. Ta legitimnost nije zaživjela do kraja. Kao što su nesavršeni zakoni o braniteljima, nesavršen je i izborni zakon. Tamo nema legitimnosti pa nam se može događati da na nekoj razini izbora brojniji vam bira. Tako bi bilo u unitarnoj državi na svakoj razini, kada bi ona zaživjela kao takva“.