29. obljetnica osnutka Hrvatskog vijeća obrane

08. 04. 2021

8. travnja 1992. osnovano je Hrvatsko vijeće obrane, a obljetnica utemeljenja danas je prigodno obilježena i u Posušju. U 10 sati  pred Spomen obilježjem hrvatskim braniteljima, na Trgu hrvatskih branitelja, vijence su položili i svijeće zapalili Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata HVO Herceg Bosne Posušje i predstavnici općinske vlasti.

Prigodom obilježavanja ove 29. obljetnice osnutka HVO-a u Posušju načelnik Ante Begić je rekao:” Danas smo se ovdje okupili kako bi na dostojanstven način, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, prisjetili se naših poginulih, nestalih i umrlih pripadnika Hrvatskog vijeća obrane. To je najmanje što za njih možemo učiniti, jer oni su za svoj hrvatski narod dali najviše što su mogli dati, a to je svoj život.”

18. studenog 1991., hrvatsko političko vodstvo u Bosni i Hercegovini osnovalo je Hrvatsku zajednicu Herceg-Bosnu. Herceg-Bosna radi obrane Bosne i Hercegovine organizira Hrvatsko vijeće obrane. Službeno je osnovano 8. travnja 1992. kao vrhovno tijelo obrane hrvatskog naroda u BiH.

Središnja svečanost obljetnice osnutka će se održati danas u Mostaru. U 17:30 biti će položeni vijenci i zapaljene svijeće za poginule i umrle kod Središnjeg spomenika ispred Hrvatskog doma herceg Stjepan Kosača. Potom će u katedrali Marije Majke Crkve u Mostaru bit služena sv. misa za sve poginule, nestale i umrle pripadnike Hrvatskog vijeća obrane.

Ostale vijesti iz kategorije

76. godišnjica Bleiburške tragedije

76. godišnjica Bleiburške tragedije

Danas se obilježava 76. godišnjica Bleiburške tragedije. Tim povodom, prisjećajući se žrtava stravičnih komunističkih zločina nad Hrvatima koji su započeli na Bleiburgu u svibnju 1945. godine, pred Spomen obilježjem hrvatskim braniteljima u Posušju zajednički vijenac...

Arhiva