2. sjednica OV-a Posušje: Svi koji registriraju obrte bit će oslobođeni plaćanja pristojbi!

29. 01. 2021

Danas je u posuškoj kino dvorani održana 2. sjednica Općinskog vijeća, a započela je minutom šutnje za tragično preminule mlade u novogodišnjoj noći u općini Posušje.

Od točaka Dnevnog reda, za istaknuti je prihvaćanje nacrta Proračuna za 2021. godinu koji se stavlja na javnu raspravu. Bernardin Bakula, pomoćnik načelnika za financije rekao je kako je nacrt rađen s određenom dozom optimizma, budući da je prošle godine zbog korona krize, manjak u proračunu bio  1.400.00,00 KM. Na rashodovnoj strani nacrta fiksni troškovi su utvrđeni na minimalnoj razini kako bi se mogla prebroditi kriza koja se nastavlja i u ovoj godini. Morali su se predvidjeti i stavke kapitalnih projekata kako bi se moglo aplicirati na različite nivoe vlasti i fondove. Javna rasprava vezana uz Proračun općine Posušje za 2021. bit će otvorena od 1.2 do 12.2. ove godine. U tom periodu svi zainteresirani će moći davati prijedloge na nacrt Proračuna koji će biti javno objavljen na web stranici Općine Posušje.

Vijećnici su usvojili i Prijedlog Odluke o izmjeni Odluke o općinskim upravnim pristojbama. Time će i ove godine svi oni koji otvaraju, odnosno registriraju obrte na području naše općine, biti oslobođeni plaćanja pristojbi. Mjera je na snazi s ciljem poticanja pokretanja obrta.

Imenovani su i privremeni članovi NO javnih poduzeća Vodovod i Radio Posušje. Na poziciju privremenog člana Nadzornog odbora JP Radio Posušje imenovan je Tomislav Bešlić, dok je u Nadzorni odbor JP Vodovod kao privremeni član imenovana Marija Begić.

Izvršena su imenovanja i ravnatelja u dvije javne ustanove. Tako je u JU Centar za socijalni rad Posušje za ravnatelja imenovan Ivan Pavković, dok je za ravnateljicu JU Dječji vrtić bajka imenovana Kristina Milas.  

Povodom podrške ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković, koju je dala umirovljenm generalu Armije BiH Sakibu Mahmuljinu, a kojeg je Sud Bosne i Hercegovine nepravomoćnom presudom proglasio krivim po zapovjednoj odgovornosti za ratne zločine, vijećnici HSS-a su uputili inicijativu za proglašenje ministrice personom non grata. Uz jednoglasne osude ovog čina, zaključeno je da se inicijativa doradi i pošalje višim instancama.

Iz područja urbanizma, katastra i imovinsko-pravnih odnosa, usvojene su sljedeće točke:

-Prijedlog Odluke o pristupanju izradi izmjene i dopune regulacijskog plana POSUŠJE (Gaj-Ulica kneza Branimira)

-Prijedlog Odluke o pristupanju izradi regulacijskog plana KOVAČI (Jukasovići-ograde)

– Prijedlog Odluke o pristupanju izradi izmjene i dopune regulacijskog plana POSUŠJE (Ulica fra Petra Bakule-Južni dio)

-Prijedlog Odluke o pristupanju izradi regulacijskog plana VIR (Glavica-Blekava Krstina)

-Prijedlog Odluke o pristupanju izradi izmjene i dopune regulacijskog plana POSUŠJE (Lokvice-Južna obilaznica)

-Prijedlog Odluke o pristupanju izradi regulacijskog plana ZAGORJE (Ploče)

-Prijedlog Odluke o pristupanju izradi izmjene i dopune regulacijskog plana POSUŠJE (Ulica fra Petra Bakule-Dočić)

-Prijedlog Odluke o pristupanju izradi regulacijskog plana KARAMATIĆI (Kućetina-pod putom njiva)

-Prijedlog Odluke o pristupanju izradi izmjene i dopune regulacijskog plana BAKULINE NJIVE (Ulica Ante Starčevića-Trg Ivana Pavla II)

-Prijedlog Odluke o pristupanju izradi regulacijskog plana BAKULINA OGRADA – zapadno od Ulice don Ante Bakule

-Prijedlog Odluke o načinu i uvjetima prodaje građevinskog zemljišta

Ostale vijesti iz kategorije

Kreće uređenje platoa nove osnovne škole

Kreće uređenje platoa nove osnovne škole

Sijedom sastanka koji je proteklog petka održan s predstavnicima Projekta integriranog lokalnog razvoja (ILDP), danas je u Općini Posušje načelnik Ante Begić potpisao Ugovor  o realiziraciji projekta „Uređenje platoa nove Osnovne škole fra Petar Bakula, faza...

Održan radni sastanak s predstavnicima ILDP-a

Održan radni sastanak s predstavnicima ILDP-a

Jučer su u radnom posjetu Općini Posušje boravili predstavnici Projekta integriranog lokalnog razvoja (ILDP). Na sastanku s načelnikom Antom Begićem i djelatnicima Odsjeka za razvoj razgovarano je, pored ostalog, o Strategiji razvoja Općine Posušje koja se trenutno...

U tijeku uređenje rekreativne staze kroz Brinu

U tijeku uređenje rekreativne staze kroz Brinu

Sjedilački način života je, nažalost, sve više prisutan u našoj svakodnevnici. Sati provedeni pred računalom za vrijeme radnog vremena i ispred malih ekrana te korištenje automobila sastavni su dio takvog način života koji u pravilu negativno utječe na naše zdravlje....

Sastanak načelnika Begića s federalnom ministricom Zorom Dujmović

Sastanak načelnika Begića s federalnom ministricom Zorom Dujmović

Načelnik općine Posušje Ante Begić (HDZ BiH) bio je u Sarajevu u posjeti kod federalne ministrice kulture i športa Zore Dujmović. Načelnik Begić zahvalio je ministrici na dosadašnjoj potpori projektima s kojima je aplicirano ispred općine a podržani su ispred...