1.100.000,00 kuna za novu osnovnu školu u Posušju

Općina Posušje od Vlade Republike Hrvatske  dobila je 1.100.000,00 kuna za izgradnju nove osnovne škole fra Petra Bakule. Rezultat je ovo stalnih napora u iznalaženju dodatnih izvora financiranja za ispunjenje jedne od strateških kapitalnih investicija. Općinski proračun nije u mogućnost samostalno iznijeti financijsku konstrukciju ovog projekta pa čak ni kroz dugogodišnje proračunske projekcije. Stoga je Općina svoje kadrovske i stručne kapacitete usmjerila prema pribavljanju sredstva iz vanjskih izvora putem kreiranja kvalitetnih projekata, partnerskih odnosa i sufinanciranja. Prilika općinskog rukovodstva da o ovoj temi neposredno upozna Vladu RH pružila se na znanstvenom skupu „Europski ustav za BiH“ u Neumu u ožujku ove godine, kada se načelnik Branko Bago sastao s državnim tajnikom Zvonkom Milasom i premijerom Andrejom Plenkovićem.

Posušje kao najmlađa općina po strukturi stanovništva u Bosni i Hercegovini na svu sreću i na veliki ponos, može se pohvaliti velikim brojem djece i mladih. No, ova naša  prednost nosi i veliku društvenu odgovornost, te obvezuje cjelokupnu strukturu lokalne uprave da svojim radom i aktivnostima osigura odgovarajuću infrastrukturu u području obrazovanja.

Uz postojeću Osnovnu školu Ivana Mažuranića Posušje koja broji oko 1400 učenika, 2008. godine krenulo se u projekt izgradnje nove osnove škole. Opredjeljenje Općine da se što prije prebaci jedan broj učenika u prostorije nove osnovne škole i rastereti postojeću školu rezultiralo je donacijom ovog značajnog iznosa. I dosada je bila stalna financijska potpora iz Republike Hrvatske te smo im na iskazanoj brizi i skrbi za najranjiviju populaciju naše općine, za posušku djecu, izrazito zahvalni.