Preventivne preporuke Stožera civilne zaštite općine Posušje vezane uz korona virus (COVID-19)

13. 03. 2020

Danas je održana 17. sjednica Stožera civilne zaštite Općine Posušje, na kojem je razmatran razvoj situacije vezan uz korona virus (COVID-19). Sjednica je održana kako bi se stanovništvu dale preporuke i uputstva, bez izazivanja straha i panike, s obzirom da se radi samo o preventivnim mjerama.

Usvojene  zaključke-preporuke za stanovništvo prenosimo u nastavku teksta:

–           Preporučuje se do daljnjega odgoditi sva okupljanja na području općine Posušje, poglavito u zatvorenim prostorima, koji uključuju veći broj ljudi.

–           Podignuti na višu razinu sanitarno-higijenske uvjete u javnim ustanovama i  privatnim tvrtkama kao i domaćinstvima.

–           Pozivamo sve osobe koji su se došle sa sumnjivih područja (zahvaćenim virusom COVID-19) da se telefonski prijave u Dom zdravlja Posušje.

–           U svrhu reduciranja većih okupljanja, prije dolaska u Dom zdravlja, osim u hitnim slučajevima nevezanim za simptomatiku COVID-19, najaviti se putem telefona 039 681 689.

–           Stari i nemoćni, te socijalno ugrožene osobe u slučaju potrebe mogu se javiti na broj Centra za socijalni rad 039/681-053 ili na broj 123.

-Također upućujemo apel na vlasnike disko i noćnih klubova za odgodu okupljanja s obzirom da se na tim mjestima okuplja veći broj osoba

Još jednom se apelira na stanovništvo da poštuju sljedeće upute u svrhu prevencije:

–           Prati često ruke sapunom i tekućom vodom najmanje 20 sekundi

–           Izbjegavati bliske osobne kontakte

–           Izbjegavanje diranja površina koje su dostupne većem broju ljudi

–           Izbjegavati dodirivanje lica, nosa, očiju i usta ukoliko niste oprali ruke

–           Učestalo provjetravati prostor boravka

–           U slučaju povišene temperature, kašlja i otežanog disanja (simptoma koji bi mogli ukazivati na COVID-19) obratiti se Domu zdravlja Posušje isključivo putem telefona 124 ili 039/681-689.

Inače, na području općine Posušje, prema informacijama iz Doma zdravlja Posušje, do danas, 13. ožujka nije zabilježen niti jedan slučaj oboljenja.

Molimo sve stanovnike općine Posušje da poštuju preporuke Stožera civilne zaštite općine Posušje, Županijskog stožera civilne zaštite te Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi.

Pravovremeno se informirajte putem lokalnih medija, službene stranice Općine Posušje   (https://www.opcina-posusje.ba/) , te Uprave civilne zaštite ŽZH (http://www.civilnazastita-zzh.gov.ba/) na kojima ćemo kontinuirano izvještavati o daljnjem razvoju događaja.

Ostale vijesti iz kategorije

Arhiva