Posušje, 23.8.2017.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas boravio je danas u službenom posjetu općini Posušje. Tim povodom u zgradi Općine organiziran je sastanak na kojem su, uz cijenjenog gosta i njegovu savjetnicu Žanu Ćorić, nazočili Općinski načelnik Branko Bago i predsjednik Općinskog vijeća Ivan Lončar sa suradnicima.

Razgovarlo se o širokom rasponu tema od socijalno-demografskih pitanja, školstva,  gospodarstva,  aktualnih infrastrukturnih projekata, ljudskih potencijala do planova za nastavak razvoja Posušja.

Tijekom sastanka bilo je riječi i o potrebi jačeg povezivanja s gradovima iz Republike Hrvatske, pogotovo s onima koji imaju iskustva povlacenja sredstava iz EU fondova.

Istaknut je i veliki problem otežanog prometovanja, odnosno dugih kolona i čekanja na granici s Hrvatskom, a Milas je obećao da će pomoći u njegovom rješavanju.

Zaključeno je kako će se u buducnosti još više intezivirati suradnja na svim podrucjima od kulture, infrastrukture, obuka za projekte i slicno.

U nastavku posjeta uslijedio je odlazak u prostore nove zgrade osnovne škole Fra Petra Bakule gdje su se gosti  upoznali s tijekom radova.  Napomenimo kako Središnji državni ured već godinama, temeljem natječaja za pomoć Hrvatima u BiH, financijski podupire izgradnju nove osnovne škole u Posušju, a Općinski načelnik je iskoristio i ovaj susret da zahvali gostima na tome.

Općinsko vodstvo i gosti sastali su se i s predstavnicim udruge Pauk, prigodom čega se razgovaralo o kulturnom zivotu Posušja koji je u zadnje vrijeme na zavidnom nivou.

U nastavku posjeta Hercegovini, gospodin  Milas će večeras i sutra posjetiti Široki Brijeg.