U nedjelju, 14. listopada 2018. Udruga „Lijepa naša“ organizirala je 27. svehrvatsku smotru „Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje“, a domaćin je ovoga puta bio Grad Đurđevac.
Smotra je održana pod visokim pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, a na njoj je svoje radove i proizvode izlagalo čak 47 dječjih vrtića i škola iz Hrvatske, a pridružilo im se 9 škola iz Bosne i Hercegovine, među njima i troje naših učenika iz OŠ Vranić – Srećko Grubišić, Jure Filipović te Leonarda Begić predvođeni mentoricom Antonijom Ćorić.

Svi sudionici izložili su krušne proizvode i plodove zemlje kraja iz kojeg dolaze te su na taj način pokazali bogatstvo biološke raznolikosti i kulturne baštine koje posjeduje Hrvatska i Hrvati iz Bosne i Hercegovine.
Smotra je započela u subotu popodne dolaskom sudionika u Đurđevac, a svečano otvorenje smotre je bilo u nedjelju 14. listopada, na središnjem gradskom trgu sv. Jurja.
Na smotru je, osim predstavnika državne vlasti, sabora, županije i grada, došao i varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak koji je u župnoj crkvi predvodio Misu zahvale za Božja dobročinstva i blagoslovio sve plodove koje su sami sudionici smotre pripremili i donijeli na blagoslov. Kazao je kako je ovo prilika je da upremo pogled prema Onome kojemu trebamo zahvaliti za sve što imamo – dragom Bogu.

Crkva zbog toga redovito, drugu nedjelju u mjesecu listopadu, obilježava i slavi kao „Dane kruha“ ili „Dan zahvale za Božja dobročinstva“, budući da pod „kruhom našim svagdanjim“ podrazumijevamo sve naše potrebe (duhovne i tjelesne) bez kojih ne možemo, a koje nam dolaze jedino od Gospodina.
Obilježavanje Dana kruha u vrtićima, školama i ostalim ustanovama za odgoj i obrazovanje pridonosi potpunijem odgoju i obrazovanju, te kroz ovu svakodnevnu namirnicu, potiče svijest o zdravoj prehrani, ekološkoj poljoprivredi i očuvanju tradicije.
Na ovaj način djeca zahvaljuju Bogu za njegove darove i uče kako očuvati zemlju i sve ono što nam ona daruje.
Djeca koja su sudjelovala na ovoj manifestaciji bogatija su za jedno novo iskustvo, nova prijateljstva i znanje o plodovima našega kraja, a ravnateljica ove škole zahvalila se Općini Posušje na potpori koju je pružila kako bi djeci bio omogućen odlazak na ovu manifestaciju.