Kad budete kupovali sadnice ruža, najteže će vam biti izabrati u mnoštvu ponuđenog. Ne birajte ružu samo po boji, raspitajte se i za njen rast, jer nije baš lijepo vidjeti visoku uz nisku ružu, osobito ako naprijed posađena ruža naraste  visoka a stražnja ostane niska. Preporuča se u svibnju i lipnju posjetiti rasadnike kako bi uživali u prekrasnim cvjetovima ruža i ujedno ih dobro upoznali, pa ćete u jesen znati što izabrati. Kad kupujete ruže posavjetujte se sa stručnjacima, dobit ćete korisne savjete.

Tko već nekoliko godina ima desetak ruža  u svome vrtu, sigurno je utvrdio da neke  vole svi ukućani, a neke malo cvatu ili ih često napadaju bolesti. Sadnice ruže nisu skupe i neće biti veliki izdatak ako svakih nekoliko godina kupite neku novu, a izbacite one koje više ne volite.

Ruže se mogu saditi u proljeće i u jesen. U oba slučaja najvažnije je dobro pripremiti zemlju. Teža tla treba pokopati dublje, a lakša tla pliće. U rupu koju ste iskopali za ružu staviti gnojivo, a najbolje je stajsko koje pored prehrambene vrijednosti ima i onu agrotehničku. Na stajsko gnojivo treba staviti sloj zemlje, a tek onda sadnicu. Dobro je dodati i treset, a i vaš kompost, ako ga imate, stavite ga uz biljku. Možete kupiti i pakiranu zemlju, koja je tresetni supstrat, pa je stavite oko korijena. Poslije ružu treba redovito gnojiti. Kad birate mjesto za sadnju ruža pazite da to bude mjesto na kojem se može osigurati dobra i redovita odvodnja vode. Ako sadite više ruža, razmak između njih neka je oko pola metra.

Ruže uspijevaju  i na sjenovitim mjestima, ali manje cvatu. Da bi obilato cvale, treba im šest sati sunca, po mogućnosti ujutro.  Sjena će im dobro doći poslije podne, a osobito za ljetih vrućina.

Prije sadnje dobro pogledajte sadnicu i škarama odstranite sve oštećene dijelove korijena i nadzemnog dijela. Korijenje močite u vodi nekoliko sati prije sadnje. Paziti da ruža ne bude posađena ni preplitko ni preduboko i kao orijentacija neka bude mjesto cijepljenja ruže koje mora biti odmah ispod površine zemlje. Ako je potjerala ispod toga mjesta, to je divljaka koju treba odstraniti uz samo stablo. Nakon što posadite ružu oko biljke malo utisnite zemlju i zalite ružu.

Ruže redovito zalijevajte, ali ne po lišću. Ocvale cvjetove  režite, ruža će tada biti urednija i bujnije će cvasti.

Crnogorično drveće je lijepa pozadina ružama. Ruže procvatu tek u svibnju pa ispred njih možete posaditi cvijeće koje ranije cvate. Kao pratioce ružama možete posaditi lavandu ili plavu kadulju, neki vole primorsku cinerariju ili bijele ivančice. Odaberite po ukusu i sklonosti, ali zapamtite da ruže moraju dominirati, ipak su one kraljice!

 

Služba za gospodarstvo