POSUŠKO LITO: Održana “Večer ikavice” i otvorena izložba slika

03. 08. 2017
POSUŠKO LITO: Održana “Večer ikavice” i otvorena izložba slika

U sklopu “Posuškog lita” održana je Večer ikavice u organizaciji HKD Napredak, podružnica Posušje i općine Posušje.
Organizator je kao i prošle dvije godine raspisao Natječaj za radove na ikavici s ciljem očuvanja i njegovanja našeg izvornog zapadnohercegovačkog jezičnog izričaja jer se naša ikavica gubi i zaboravlja pred najezdom tuđica, posebno anglizama.

Na početku je sve nazočne pozdravio predsjednik HKD Napredak – Posušje Ljubo Begić koji je rekao kako je ovo prilika za njegovanje tradicije i ljubavi prema zavičajnom govoru i običajima hrvatskom jeziku i književnosti uopće.

Natječaj je bio raspisan već u svibnju kako bi se uključili mlađi pisci iz osnovne i srednje škole. Već ove godine pristigla su četiri njihova rada. Predsjednica Povjerenstva Radica Leko zbog privatnih obveza nije bila u mogućnosti nazočiti ovom događaju pa je umjesto nje izviješće pročitala Miljenka Koštro. Nagrađeni radovi su: „Zavelime“- Ivan Polić, „Tamo odaklen san“ – Andrej Bešlić, „Tebi moja zemljo“ – Sanja Đerek, „Pisma Viru“ – Josip Polić, „Neka živi“ – Marija Đerek, „Mandine sikirancije“ – Miljenka Koštro, „Antišini jadi“ – Željka Galić, „Valjen Isus i zbogom“ – Marina Alerić Bebić.

Brojna publika je uživala dok su nagrađeni čitali svoje uratke s puno emocija te ih je znala nagraditi pljeskom. Profesor Ljubo Begić je autorima uručio vrijedne nagrade u knjigama i zahvalnice za sudjelovanje na Večeri ikavice u sklopu “Posuškog lita”.

U drugom dijelu programa otvorena je izložba slika polaznika posuških likovnih radionica u holu kinodvorane.

Cjelovečernji program je stručno vodila Marija Budimir, novinarka Radio Posušja.