Održana 15. sjednica Općinskog vijeća općine Posušje

19. 04. 2018
Održana 15. sjednica Općinskog vijeća općine Posušje

15. sjednica  Općinskog vijeća započela je uobičajeno vijećničkim pitanjima. Tako je Petar Penava pitao, s obzirom na iseljavanje stanovništva, postoji li mogućnost uvođenja naknade za novorođene?

Načelnik Branko Bago mu je odgovorio da se već o uvrštenju ove stavke Proračun 2019.razmišlja, ako se poboljša njegova prihodovna strana. U ovom kontekstu, podsjetio je na oblik potpore koji Općina već provodi kroz sufinanciranje učeničkog prijevoza u visini od 80%, a što je rijetkost u okružju.

Marinka Jukić, ravnateljica Centra za socijalni rad, također se u kasnijem izlaganju osvrnula na pitanje vijećnika Penave. Mišljenja je da je zakon koji regulira porodiljne naknade neuređen i da svi trebaju utjecat na to da se promjeni. Žene koje rade u javnim ustanovama imaju pravo na 100% porodiljne naknade, za razliku od drugih područna gdje ona iznosi 70%, što predstavlja diskriminaciju, i to treba mijenjati, ustvrdila je g. Jukić. Također je navela kako je broj korisnika socijalne pomoći u padu.

Pitanja iseljavanja stanovništva dotakla se i ravnateljica Dječjeg vrtića Bajka Željka Martić, koja je govoreći o godišnjem izviješću spomenula kako nisu osjetili pad upisa djece.

U nastavku sjednice uslijedila su izviješća PU Posušje, Urbikoma, Gradske knjižnice, Radio Posušja, spomenutog Dječjeg vrtića Bajka i Centra za socijalni rad, te posuške podružnice Zavoda za zapošljavanje i Športskog saveza.

Iz PU Posušje, čije je izviješće iznio ravnatelj Ivica Pavković, istaknuto je, kako zahvaljujući provedenim preventivnim mjerama u prošloj godini, nije zabilježen niti jedna prometna nezgoda sa smrtnim ishodom. Ravnatelj Radio Posušja Damir Jurišić, govorio je o uspješnom smanjenju financijskih obveza u prošloj godini, kao i o tehničkom razvoju radija koje će u 2018. širiti se prema sjeveru Hercegovine.

Ivana Erceg, voditeljica posuške podružnice Zavoda za zapošljavenje, govorila je o blagom rastu nezaposlenih, odnosno brojci od 2500, što je, kako je kazala, više statistički podatak. Dio zaposlenih je u evidenciji radi ostvarivanja određenih prava, kao primjerice prava na zdravstveno osiguranje. Vijećnik Petar Penava iznio je podatak kako u BiH nedostaje 43% radne snage 3. i 4. stupnja stručne spreme (strukovna škola).  „Nije jasno da je ovoliki broj nezaposlenih, a gospodarstvenici imaju probleme da nađu radnu snagu.“, kazao je Penava.

Ivana Erceg je ponovila da je u pitanju statistički podatak, te da poslodavci traže često struku koje nema na Zavodu, a najveća zapreka je to što ljudi prijavljeni na Zavodu ili rade na crno, ili nisu u Posušju, ili su tu radi nekih drugih prava a ne postoje mehanizmi kojima bi se to rješilo. Također je napomenula da se u suradnji sa srednjim školama uvode i nova zanimanja prema potrebama tržišta.

Od ostalih točaka istaknimo usvajanje razrješenja privremenih članova i imenovanja novih stalnih članova upravnih vijeća i nadzornih odbora Centra za socijalni rad, Urbikoma, Dječjeg vrtića Bajka, Vodovoda i Radio Posušja. Također je nakon razrješenja dosadašnjeg člana, zbog isteka mandata, imenovan novi član Općinskog izbornog povjerenstva Posušje.