Zimsko tretiranje voćaka i vinove loze se izvodi u vrijeme mirovanja vegetacije, odnosno od opadanja lišća u jesen pa do početka vegetacije u proljeće.

Međutim, najbolji rezultati se postižu kad se zimsko prskanje izvodi u drugoj polovini veljače ili početkom mjeseca ožujka, pred samo kretanje vegetacije.

Koštičavo voće, malinu i kupinu bi trebalo tretirati nešto ranije budući da njihova vegetacija kreće ranije.

Zaštita voćaka tijekom zime se najčešće provodi za suzbijanje gljivičnih bolesti na koštičavim i jezgričastim voćnim vrstama.

Zimsko prskanje voćaka se smatra osnovnom zaštitom jer u voćnjacima gdje se pravovremeno provede kvalitetna zaštita tijekom zime, tada tijekom vegetacije ima daleko manje problema s mnogim štetnim organizmima.

Zimsko tretiranje treba kvalitetno obaviti da bi bilo učinkovito pa ne treba štedjeti na pesticidnoj tekućini.

Pri tretiranju voćaka i vinove loze treba dobro natopiti pupove, poprskati sve rodne grančice, tanje i deblje grane, kao i debla jer se na svim tim dijelovima nalazi mnoštvo spora koje kiša ili vjetar odnose do pupova.

Voćke i vinovu lozu treba doslovce okupati zbog čega se zimsko tretiranje obično i naziva zimsko kupanje voćaka.

Preparati za zimsko prskanje voćaka i vinove loze su preparati na bazi bakra:

  • Nordox 75 WG
  • Champion 50 WG
  • Cuprablau Z
  • Bordoška juha i dr.

Preparate koristiti po uputama proizvođača.

 

Služba za gospodarstvo