OBAVIJEST VOĆARIMA I VINOGRADARIMA

11. 04. 2017

Budući da je obavljeno prvo prskanje koštunjičavih voćaka protiv truleži plodova, sušenja cvjetova i rodnih grančica, vrijeme je za drugo prskanje šljive, trešnje, višnje, breskve, nektarine, fungicidom CHORUS (Korus) u koncentraciji 5 grama na 10 litara vode   ili SIGNUM u konc. 8 gr. na 10 litara  vode uz dodatak insekticida CALIPSO (Kalipso)SC 480 u koncentraciji 2 ml na 10 l vode. Navedeni insekticid pomiješati s jednim od navedenih fungicida.

U vrijeme kada opadne 70-80 % latica cvijeta voćki je i vrijeme izlaska larvi crne i žute šljivine osice (Holocampa minuta i Holocampa flava),   lisnih ušiju, šljivine uši uvijalice (Brachycaudus helichrysi),  breskvine zelene  uši (Myzus persicae), štitastih ušiju i drugih ušiju koje izazivaju velike štete na koštunjičavom voću, pogotovo šljivina uš – uvijalica, uslijed čega dolazi do deformacije listova što ima za posljedicu  sitne plodove koji imaju malu tehnološku vrijednost. Osim toga ove štetočine su prijenosnici raznih virusa.

Tretiranje gore navedenim sredstvima obaviti u vrijeme opadanja 70-80 % latica cvijeta koštunjičavih voćaka kada se  postiže i  najdjelotvorniji učinak protiv žute i crne šljivine osice.

Navedena sredstva nisu opasna za pčele i treba ih primijeniti u  kasnim poslijepodnevnim satima.

Od  jabučastog voća treba obaviti zaštitu kruške protiv velike kruškine buhe (Psylla Pyrisuga) i male kruškine buhe (Psylla pyri), kruškine osice (Hoplocampa brevis)  te protiv fuzikladija kruške (Venturia pyrina). Preporučeni preparati su CHORUS uz dodatak insekticida CALIPSO SC 480 u istim koncentracijama kao i za koštunjičavo voće.

 

Potrebno je zaštiti i vinovu lozu u vinogradima i na okućnicama.

Najčešće vinske sorte su: Kujundžuša, Žilavka, Blatina, Merlot, Cabernet Sauvignon, Žlahtina, Rudežuša.

Stolne sorte: Viktorija, Italija bijela, Kardinal, Michel Paglieri, Kraljica vinograda, Afus Ali.

Navedene sorte su veoma osjetljive na crnu pjegavost ( Phomopsis viticola), jako podmuklu bolest vinove loze koja je 2014. godine poharala lozu svih gore navedenih sorti.

Zaštita protiv bolesti počinje u fazi bubrenja pupova vinove loze, takozvana faza „vunastog  pupa“.

Preporučuju se bakreni preparati:

–      Bordoška juha u koncentraciji 100 gr preparata u 10 l vode.

  • Cuprablau u koncentraciji 40 gr. preparata na 10 l vode
  • Nordox u konc. Od 10-15 gr na 10 l vode
  • Champion u konc. 30 gr/ 10 l

Prskati u  kasnim poslijepodnevnim satima.

U jedan od preporučenih bakrenih preparata, kod zaštite vinove loze dodati sumpor: THIOVIT, CHROMOSUL ili CUMULUS u koncentraciji 40 gr. na 10 l vode.

Sumpor uspješno suzbija bolest pepelnicu (Unincula nekator) i grinje (Acarine)  na vinovoj lozi.

Direktno rodne hibride (Tereza, Bianca, Izabela, Bijeli Francuz) nije potrebno tretirati.

Ukoliko su kod vinove loze primijećeni prvi listići tada ne koristiti bakrene preparate nego preparate: DITHANE M  45 ili STAR W 80,  u koncentraciji 20-25 grama na 10 litara vode uz dodatak sumpora.

NAPOMENA: U navedene preparate  za zaštitu vinove loze, nipošto dodavati: bijelo, modro i crveno ulje.

Zbog opasnosti za pčele i druge oprašivače voćaka, insekticidi koji se nikako ne smiju upotrebljavati u ovoj fazi rasta – precvjetavanje koštunjičavog i jabučastog voća- su:

  1. MOSPILAN 20 SP
  2. BOXSER (Bokser)

3.CONFIDOR (Konfidor)

  1. CHROMGOR 40 (Kromogor)

5.TONUS

6.ACTARA 25 WG (Aktara)