U Jajcu je danas obilježena 23. obljetnica oslobođenja grada i Vojno-redarstvene operacije Maestral kojom su Hrvatske snage donijele slobodu Hrvatima i svim narodima u BiH.

Program je počeo mimohodom kroz gradsko područje s ratnim zastavama postrojbi HV-a i HVO-a koje su oslobodile okupirano Jajce, nastavljeno je svetom misom zadušnicom u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije koju je predvodio provincijal Bosne Srebrene, fra Jozo Marinčić, te svečanom akademijom u Domu kulture.

Svečanom progamu nazočio je i načelnik općine Posušje Branko Bago.

Vijence su na središnjem spomen obilježju  položili Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH s izlaslanstvom Hrvatskog narodnog sabora, ratni zapovjednici postrojbi koje su oslobodile Jajce, udruge proistekle iz Domovinskog rata i izaslanici iz Republike Hrvatske (Virovitica, Splitsko-dalmatinska županija).

U svome govoru Stanko Sopta, jedan od ratnih zapovjednika osloboditeljske VRO Maestral, nezaustavljivom naletu pomele okupatore i svima donijele slobodu.

“Na krvi i životima naših vitezova HVO-a, HRHB-a i HV-a, izrasli su sloboda i život ovog grada. Sjećamo se poginulih, ranjenih, na tijelima i dušama, naših suboraca iz tog slavnog i pobjedničkog boja najveće pobjede HVO-a”, kazao je Sopta.

Veleposlanik Republike Hrvatske u BiH, Ivan del Vechio i izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, kazao je kako se Hrvati u BiH i Hrvatskoj trebaju pitati “što bi bilo da nismo pobijedili”.

“Naš ministar obrane Damir Krstičević dao je veliki doprinos u ukupnoj obrani BiH i slobodi hrvatskom narodu u BiH i RH. Domovinski rat temelj je naše slobode”, kazao je del Vechio naglasivši kako Hrvatska radi sve što je u njenoj moći kako bi pomogla BiH  i uvela je EU, NATO i pridružila zemljama zapadnog svijeta.

Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora u prigodnom govoru na svečanoj akademiji je istaknuo kako Hrvati u BiH uvijek moraju govoriti i baštiniti vrijednosti Domovinskog rata.

Hrvatski narod stoljećima živi u BiH i Hrvatskoj, naglasio je Čović i ustvrdio kako značajni datumi hrvatskog naroda moraju biti zapisani u učilima, knjigama, dokumentima i studijama koje se tiču Domovinskog rata i sveukupne povijesti.