Učenicima kvalitetna praksa u hotelima u Tučepima

25. 10. 2017

Nakon što su početkom listopada učenici Srednje strukovne škole u Posušju koji se obrazuju za konobare i kuhare, zajedno sa svojim ravnateljem i profesorima, posjetili grupaciju hotela Bluesun Hotels & Resorts u Tučepima, jučer je uslijedio uzvratni posjet djelatnika ove grupacije. Tako su učenicima Srednje strukovne škole u Posušje te 23 učenika Srednje strukovne škole iz Širokog Brijega rad u hotelima Bluesun predstavili glavni tajnik spomenutog hotelskog lanca Ljubomir Ljubičić, Damir Klisurić trenutno na funkciji hotelskih operacija i Berislav Lacković, šef kuhinje u hotelu Jadran u Tučepima.

Podsjetimo, prema školskom kurikulumu, obavezna ljetna praksa je 180 sati, te je već dogovoreno da će se najboljim učenicima, prema preporuci profesora pružiti mogućnost da je obave unutar Bluesun hotela u Tučepima gdje imaju priliku naučiti raditi prema jasno definiranim i propisanim standardima hotelskog lanca Bluesun. Ta praksa će im biti i plaćena.

Ravnatelj Srednje strukovne škole u Posušju Mario Knezović je kazao da je cilj i namjera da učenici dobiju dobru i kvalitetnu praksu, te da po završetku školovanja ostanu i pronađu posao negdje u lokalnoj zajednici. „U ovom slučaju u Tučepima, što je šire od lokalne zajednice, ali s obzirom da bi bio organiziran prijevoz na relaciji Tučepi – Posušje i nazad, ljudi ipak imaju priliku ostati živjeti u Posušju i nemaju potrebe tražiti posao negdje dalje,“ kazao je Knezović.

Glavni tajnik hotelskog lanca Bluesun Ljubomir Ljubičić je kazao da je ovo projekt s kojim se višestruko dobiva, i to svaka strana. „S jedne strane učenici dobivaju odličnu priliku za praksu koja će im biti plaćena, a ako se pokažu vrijednima i mogućnost zapošljavanja, a zbog blizine Tučepa i organiziran prijevoz na relaciji Tučepi – Posušje. Pored Tučepa učenici imaju priliku i za praksu u našim hotelima u Brelima i na Zlatnom ratu. S druge pak strane, nama je cilj imati kvalitetne radnike, jer ovaj kraj je poznat po radišnosti i po kvalitetnim ljudima i mislim da nema razloga da ti ljudi idu vani. Cilj naše grupacije je povezati ove krajeve s primorjem. Sve to skupa pruža jednu perspektivu ostanka na hrvatskim ognjištima, “ kazao je Ljubičić. Dodao je da samo u Tučepima zapošljavaju oko 560 ljudi, te da je trenutno među njima samo dvoje iz Posušja. Naglasio je da pored kuhara i konobara ovaj lanac hotela ima jako puno prostora i za zapošljavanje i drugih djelatnosti, za koje bi također bio osiguran prijevoz.

Učenicima je predstavljen i praktični rad

Damir Klisurić trenutno na funkciji hotelskih operacija, odnosno postavljanju barova za sve hotele Blue Sun je kazao da želi prekinuti predrasude koje vladaju o uslužnih djelatnosti kao onima koji nemaju budućnosti. Smatra da je ugostiteljstvo i cijeli spektar zanimanja koja su pod ugostiteljstvom zapravo industrija za koju smatra da će najviše porasti u idućih pet do deset godina. Svoje razmišljanje temelji na činjenici da je već nekoliko godina potražnja za ovim zanimanjima jako velika. Kazao je učenicima da za ozbiljno uzmu samo iskustva i mišljenja ljudi koji dolaze iz tih struka i poslova.

Jedan od predavača bio je i Berislav Lacković, šef kuhinje u hotelu Jadran u Tučepima koji za sobom ima bogato iskustvo kuhara, ali i brojne medalje i priznanja na natjecanjima. On je istaknuo da je kuhar cijeloživotno školovanje koje vas, ako želite može izgraditi kao dobre kuhare, ali i osobe.

S obzirom da su ove dvije lokacije, Posušje i Tučepi udaljene svega 50 kilometara, općina Posušje je već u svojem prvom kontaktu pokazala da na suradnju sa srednjom školom gleda kao na partnerstvo i mogućnost dodatne edukacije i napretka učenika.

posusje.net

Skip to content