Jučer su  potpisani ugovori o dodjeli grant poticajnih sredstava za projekt „Izgradnja poduzetničkih zona u Federaciji Bosne i Hercegovine“ za 2018. godinu između Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta i sedam jedinica lokalne samouprave u Federaciji BiH ukupne vrijednosti od 1.515.364,22 KM. Jedna od njih je i općina Posušje.

Cilj projekta je unaprjeđenje postojeće i izgradnja nove infrastrukture u poduzetničkim zonama, što je preduvjet za gospodarski rast i zapošljavanje na lokalnoj razini.

Upravo se Općina u tome i prepoznala, te je stoga Ured za razvoj izradio kvalitetan projekt nadogradnje infrastrukture u Poslovnoj zoni Osrdak, a njegova potvrda je stigla iz nadležnog ministarstva s kojim je potpisan ugovor.

Projektni zadatak vrijednosti 330.000 KM odnosi se na asfaltiranje zapadne prometnice, ujedno i posljednjeg kraka prometne mreže u Osrdku, a sufinancirat će ga FMRP s 225.000 KM.

U putnu infrastrukturu ove poslovne zone od 2015. do danas je uloženo 460.000 KM.

U sklopu PZ Osrdak nalazi se Logistički centar, inkubator novih znanja i instrument poticanja gospodarstva u koji je uloženo oko 200.000 KM, a ustrojeve (CNC) 500.000 KM.

U suradnji s HERAG-om u tijeku je proces osnivanja Fondacije tehnološki park koja ima za cilj podršku razvoja poduzetništva. Raspolagat će stručnim kadrovskimi tehničkim preduvjetima za edukaciju i usmjeravanje novih i postojećih poduzetnika.  Po pitanju edukacije, u suradnji s gospodarstvenicima i Srednjom strukovnom školom, Općina radi i na uvođenju konkurentnih struka na tržište rada.

Sva naša nastojanja potakla su ideju kandidiranja za BFC certifikat, kojije nakon opsežnog rada i dobiven. Treba reći da je Općina Posušje jedina u Hercegovini nositelj ovog certifikata, koji predstavlja pozitivnu poduzetničku klimu za investicije na lokalnoj razini. Uređenje poslovnih zona jedan je od uvjeta za zadovoljavanje njegovih normi.

Na kraju navedimo da je potpisivanje ugovora o realizaciji projekta  „Izgradnja poduzetničkih zona u FederacijiBosne i Hercegovine“ dio nastojanja Općine Posušje da osigura dodatna sredstva i kroz sufinanciranje stvori preduvjete za razvoj i opstanak u lokalnoj sredini.